6 مرداد 1403
تحلیل رفتار متقابل

تحلیل رفتار متقابل از نگاه دکتر میثم شکری ساز

از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز تحلیل رفتار متقابل یکی از علوم حوزه روانشناسی مدرن است. آشنایی با مفهوم این موضوع می تواند کمک زیادی به بهبود روابط انسانی در محیط ها و فعالیت های مختلف برساند. درک رفتار متقابل و انتخاب پاسخ های مناسب به رفتار دریافت شده می تواند فرصت ها و موقعیت های موفقیت آمیزی در زمینه های مختلف خلق کند. بنابراین درک این مفهوم و تلاش برای رسیدن به توانایی مناسب در آن می تواند آثار مثبتی در زندگی بر جای بگذارد.

ماکان آریا پارسا کارآفرین خوش فکر ایرانی

در بسیاری از موارد از تحلیل رفتار به منظور درمان گری استفاده می شود. بسیاری از روانشناسان و مشاوران با دقت روی رفتار ها و صحبت های مراجعه کنند و درک رفتار متقابل به ارائه راهکار های مناسب برای حل مشکلات آن ها می پردازند. در واقع می توان گفت این موضوع در جنبه های مختلف زندگی نمود پیدا کرده است. امروزه بسیاری از افراد حتی تاجران و مدیران بازرگانی نیز به خوبی با آن آشنایی دارند.

تحلیل رفتار متقابل به زبان ساده یعنی شناخت و درک مجموعه حرکات فرد مقابل که طی گفت و گو و دیدار های پی در پی می توان به آن دست یافت. برای درک رفتار های ایجاد شده در فرد مقابل آیتم های زیادی می تواند مورد بررسی قرار بگیرد. به طور مثال حتی حرکات بدن و در برخی موارد چشم ها می تواند اطلاعات خوبی از وضعیت فرد و هدف از رفتار های او به ما بدهد.

در جلسات شخصیت شناسی و شناخت نحوه شکل گیری شخصیت وی نیز از اصول تحلیل رفتار متقابل استفاده می شود. برای رسیدن به توانمندی های بالا در درک رفتار افراد باید مراحل مختلفی طی شود. مطالعه کتاب ها و مقالات معروف و حتی تمرین و تکرار تکنیک های ذکر شده در آموزش ها از جمله اقداماتی است که به رسیدن به این توانایی کمک زیادی می کند.

انواع روابط در تحلیل رفتار متقابل

 

آثار درک رفتار متقابل در کسب و کار

 

دکتر میثم شکری ساز می گوید برای کسب موفقیت در شخصیت شناسی و درک رفتار ها بهتر است با انواع روابط در تحلیل رفتار متقابل آشنا شویم. یکی از این روابط، روابط کاری می باشد. روابط کاری می توانند روی کیفیت زندگی تاثیر مستقیم داشته باشند. مدیران فروش و یا تجار که در ارتباط مستقیم با مشتری هستند بیشتر سعی در درک رفتار متقابل دارند. در صورتی که فروشنده یا مدیر بهتر بتواند دیدگاه مراجعه کنندگان خود را درک کند، می تواند متناسب با نیاز آن ها عمل کرده و به جذب حداکثری بپردازد.

مزایای شناخت رفتار متقابل در محیط های کاری به جذب مشتری و مراجعه کننده محدود نشده است. این موضوع از جهات دیگر نیز می تواند منجر به بهبود کسب و کار شود. در صورتی که کارکنان یک مجموعه بتوانند رفتار های همکاران خود را درک و رفتار متقابل آن ها را تحلیل کنند، آسان تر و بهتر می توانند به تعامل و همکاری با آن ها بپردازند.

به طور کلی توصیه می شود کارکنان به ویژه کار آفرینان قبل از ورود به حوزه کار به توانایی درک رفتار متقابل دست پیدا کنند. این روش که TA نام دارد طی چند سال گذشته در محیط های کاری مدرن و جدید جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.طبق گفته دکتر میثم شکری ساز طی این روش هر انسان درون خود دارای یک کودک، یک والد و یک بالغ است. هر فرد باید بتواند با شناسایی هر یک از آن ها بهترین مجموعه رفتاری را ارائه دهد.

 

 

انواع روابط در تحلیل رفتار متقابل

 

شناخت انواع روابط در تحلیل رفتار متقابل کمک زیادی به اهمیت درک این موضوع می کند. بیش از ۲۰ نوع تحلیل رفتار در علوم مختلف تعریف شده که در ادامه برخی از آن ها را نام می بریم. ارتباط متقابل سالم یکی از بهترین انواع آن است. در این ارتباط هیچ ضرر و زیانی وجود نداشته و سراسر سود دیده می شود. ارتباط متقابل مثبت و منفی نیز در برخی موارد ممکن است در روابط به چشم بخورد.

ارتباط متقابل فرد با فرد، فرد با جمع، جمع با جمع، جمع با فرد و متقابل نامربوط از دیگر انواع رفتار متقابل می باشند. درک هر یک از ارتباطات و رفتار های نام برده به صورت جداگانه فرد را به دیدگاهی کامل و جامعی از رفتار های متقابل می رساند. در این صورت فرد در مواجهه با رفتار های سمی یا سالم بهتر تصمیم گیری می کند. همچنین در روابط خود به ویژه روابط کاری می تواند تصمیمات عاقلانه تری بگیرد.

دکتر میثم شکری ساز معتقد است این تئوری ها اولین بار توسط اریک برن بیان شد. با گذشت زمان نویسندگان و محققان دیگر نیز به تحقیق پیرامون این موضوع پرداختند. نتیجه تلاش آن ها ارائه مطالبی کامل تر و جامع تر راجع به تحلیل رفتار متقابل به زبان ساده می باشد. امروزه اطلاعات خوبی درباره درک رفتار های متقابل و نظریه های بیان شده در این زمینه در اختیار متقاضیان قرار گرفته است.

تحلیل رفتار متقابل به زبان ساده

 راه های تقویت تحلیل رفتار و حرف های متقابل

 

بدیهی است راه های زیادی برای تقویت انواع روابط در تحلیل رفتار متقابل وجود دارد که یکی از شناخته شده ترین آن ها مطالعه است. به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز افراد با مطالعه می توانند وارد دنیای جدیدی می شوند. همچنین آن ها می توانند مفاهیم عمیق و گسترده را از سوی افراد موفق و باتجربه در این زمینه دریافت کنند. در کتاب های موجود تمرینات مختلفی برای کسب توانایی تحلیل رفتار های متقابل نیز ارائه شده است.

دکتر ماکان آریا پارسا کارآفرین موفق

یکی دیگر از روش های کسب مهارت در تحلیل رفتار متقابل کمک گرفتن از مشاوران آشنا به این موضوع می باشد. افرادی که اطلاعات کافی در این زمینه را کسب کرده باشند می توانند به افراد تازه کار کمک کرده و به نوعی به عنوان مشاور آن ها عمل کنند. به طور کلی افراد حتی با جست و جو کردن در اینترنت هم می توانند این توانایی را دریافت کنند. هر چند راه های دریافت این آگاهی آسان و ساده است اما یادگیری مفاهیم آن می تواند تاثیرات گسترده ای در تحلیل روابط بر جای بگذارد.

این مطلب ادامه دارد…

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − سیزده =