از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز نخستین قدم برای راه اندازی یک استارتاپ شخصی، شناخت و آشنایی با انواع استارتاپ است. در واقع استارتاپ ها، همان شرکت های جوانی هستند، که مدل های خاصی از کسب و کار را دنبال می کنند. با شناخت این استارتاپ ها، می توان تشخیص داد که کدام استارتاپ به هدف شما نزدیک تر است. به وجود آمدن یک استارتاپ، اغلب با یک جرقه ای به ذهن شروع می شود.
از این رو، ما در اینجا قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که استارتاپ چیست و استارتاپ های خدماتی، معروف و ایرانی کدامند؟ سپس بسته به شناختی که نسبت به این نوع کسب و کارها به دست می آوریم، اقدام به راه اندازی یک استارتاپ مناسب نماییم.
استارتاپ چیست؟
شرکت ها و سرمایه گذارانی وجود دارند که روی یک سری تولیدات خاص یا خدمات بخصوصی متمرکز شده و فعالیت می کنند و آن تولیدات و خدمات را به بازار عرضه می نمایند. اصطلاح استارتاپ، در واقع به کسب و کاری گفته می شود، که در نخستین مرحله ی فعالیت خود به سر می برند.
از نظر دکتر میثم شکری ساز اغلب استارتاپ های معروف در شروع کار، درآمد محدودی داشتند و توانایی پرداخت هزینه های کار را هم نداشتند. به همین دلیل، اغلب آن ها با یک سرمایه گذار شروع به فعالیت کردند. پس از گذشت مدت زمان طولانی، آنها در نهایت موفق شدند سرمایه کسب کرده و به شهرت برسند.
خصوصیت نمونه استارتاپ های خدماتی
عامل تمایز استارتاپ های معروف با کسب و کارهای کوچک، در رشد آنها است. استارتاپ هایی که معروف هستند، در واقع کسب و کارهایی به شمار می روند که نسبت به کسب و کارهای کوچک از رشد سریعتری برخوردارند. آنها دو عنصر جدایی ناپذیر از ذات استارتاپ، یعنی نوآوری و خلاقیت را به صورت همزمان با هم دارند.
البته باید بیان کرد که این نوع کسب و کارها یا استارت آپ های خدماتی، از برخی خصوصیات خاص هم برخوردارند. از جمله:
- استارتاپ ها در فضای اینترنت مشغول به فعالیت هستند.
- یکی از اصول اصلی و اساسی استارتاپ ها، کار گروهی و تیمی است.
- استارتاپ ها معمولا در یک بازار خاص و یا تولید محصول خاص یا به صورت استارتاپ های خدماتی فعالیت می کنند.
- مراحل رشد یک استارتاپ، شامل ریسک پذیری، خطر و همچنین عدم قطعیت است. که تمام این موارد را می توان در استارتاپ ها مشاهده نمود.
شناسایی انواع استارتاپ ها
از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز هدف از شکل گیری انواع استارتاپ ها، این است که دقیقا روی محصولاتی متمرکز شوند که هدف نهایی و خاص مشتری است. به همین دلیل این نوع کسب و کارها، خود به دسته های مختلفی تقسیم می شوند، که ما می توانیم از نمونه های این مدل استارتاپ ها، به موارد زیر اشاره کنیم:
نوع اول: استارتاپ های معروف، بزرگ و وسیع
یک نوع کسب و کاری وجود دارد، که در صورت دوام و تشخیص درست بازار هدف، علاوه بر رونق، باعث بالا رفتن درآمد هم می شود. دو بخش بزرگ این نوع استارتاپ ها، کارآفرینی و نوآوری هستند. دکتر میثم شکری ساز معتقد است هر نوع کسب و کاری در ابتدای راه بخاطر وجود انعطاف پذیری کم، بر سر راه خود دچار مشکل می شود. برای پیشرفت در این راه باید جایگاه خود را حفظ کرد و به رقابت با دیگر استارتاپ های بازار پرداخت.
نوع دوم استارتاپ های معروف و مقیاس پذیر
در میان انواع استارتاپ ها، استارتاپ هایی وجود دارند که توسط افرادی با روحیه رهبری و مدیریتی، راه اندازی می شوند. این کسب و کارها، استارتاپ های مقیاس پذیر هستند. در واقع استارتاپ های مقیاس پذیر، نیازمند یک ایده ی قوی و ریسک پذیر هستند.
اغلب استارتاپ ها در بخش تکنولوژی و فناوری فعالیت می کنند. آنها به دلیل دسترسی آزاد و مستقیم به بازارهای جهانی، معمولا در این دسته قرار می گیرند. نمونه ی بارز اینگونه استارتاپ های جهانی گوگل، آمازون و … هستند.
نوع سوم استارتاپ های ایرانی به سبک زندگی
به گفته دکتر میثم شکری ساز این نمونه از انواع استارتاپ ها از علایق شخصی یک فرد، شروع می شوند. به عنوان مثال، یک فردی در موسیقی، ذوق فوق العاده ای دارد، ممکن است به دلیل علاقه ی زیاد وی به یک نوع ساز خاص، اقدام به خرید و فروش آن نماید. یا این که، ممکن است آموزشگاهی جهت آموزش افراد و علاقه مندان به این هنر تاسیس نمایید.
در واقع، این نوع استارتاپ ها از علایق و تمایلات شخصی یک فرد، به استقلال وی و کسب درآمد آن شکل می گیرد. دو عنصر مهم شکل گیری استارت آپ های ایرانی به سبک زندگی، انگیزه و خلاقیت است.
نوع چهارم استارت آپ های خدماتی و کسب و کارهای کوچک
نوع دیگری از انواع استارتاپ ها وجود دارند که با هدف از بین بردن بیکاری تاسیس می شوند و به سرمایه گذار نیازی ندارند. اغلب این کسب و کارها افرادی آشنا بوده که ما در بین خود داریم و مشتریان آن ها اغلب از میان دوست و فامیل هستند. برای مثال، فروش لباس زنانه یا لوازم آرایشی به صورت حضوری یا آنلاین در اینستا یا در سایر فضای مجازی. تحقیقات نشان داده که این کسب و کارها، اغلب با شکست مواجه شده اند و طول عمر قابل توجهی نداشته اند.
نوع پنجم انواع استارتاپ های قابل خرید
بیشتر کسب و کارهای این نوع استارتاپ ها، معمولا مربوط به بخش فناوری و دیجیتال هستند. به عنوان مثال، برنامه نویسان اپلیکیشن، یا توسعه دهندگان فروشگاه اینترنتی، که با رساندن محصول خود به یک نقطه قابل قبول، تصمیم می گیرند آن را بفروش برسانند.
استارتاپ های ایرانی، با خرید این اپلیکیشن ها و با توانایی خود به توسعه کسب و کار مورد نظر، می پردازند. حتی به چشم دیده ایم که بزرگ ترین اپلیکیشن ها توسط دیگر شرکت ها با اهداف مختلفی خریداری شده اند.
نوع ششم انواع استارتاپ های اجتماعی
این نوع کسب و کارها برای کسب سود و درآمد نیستند. استارتاپ های اجتماعی برای ایجاد یک تغییر مثبت اجتماعی و محیطی شکل می گیرند. اغلب کارآفرینان این استارتاپ ها به صورت سازمان غیرانتفاعی هستند. لازم به ذکر است در این نوع استارتاپ ها امکان کسب درآمد هم، وجود دارد.
این مطلب ادامه دارد…
دیدگاهتان را بنویسید