24 آذر 1403
بازاریابی چریکی

بازاریابی چریکی یا پارتیزانی از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز

تاکنون چند بار نام بازاریابی چریکی یا بازاریابی پارتیزانی به گوشتان خورده است؟ در مورد این روش بازاریابی که با نام گوریلا مارکتینگ هم شناخته می شود، چه می دانید؟ مفهوم “بازاریابی گوریلی یا چریکی” در واقع یک اصطلاح طنزآمیز است و به شیوه ای غیررسمی و نه چندان جدی اشاره دارد. این اصطلاح ممکن است به معانی مختلفی استفاده شود، اما معمولا به چند مورد خاص اشاره دارد.

دکتر میثم شکری ساز

از نگاه دکتر میثم شکری ساز اولین مفهوم این نوع بازاریابی، اشاره به روش های تبلیغات غیرمعمول دارد. در واقع بازاریابی چریکی به تبلیغات و راهکارهای بازاریابی اشاره دارد که از روش‌های خنده‌دار، غیرمعمول و ناخوشایند استفاده می‌کنند تا توجه مخاطبان را جلب کنند. این روش ها ممکن است شامل ایجاد تبلیغات بد عنوان یا استفاده از اصول ضد‌ تبلیغاتی باشد.

همچنین، در این روش، تبلیغات با استفاده از عناصری که به طور عمدی جذابیت ناخوشایند دارند، ایجاد می‌شوند. این ممکن است باعث ایجاد بحث و توجه در مخاطبان شود. حتی اگر این توجه به دلیل نارضایتی یا نوعی ترفند رخ دهد. از سوی دیگر بازاریابی پارتیزانی به استفاده از تکنیک های تقلبی مشهور است.

البته بازاریابی گوریلی موفق شده است به محبوبیت بسیار بالایی دست یابد و کسب و کارهای زیادی از این روش استفاده کنند. این مسئله دلایلی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

بازاریابی پارتیزانی

علت موفقیت بازاریابی چریکی

از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز بازاریابی پارتیزانی (یا Guerrilla Marketing) یک راهبرد بازاریابی خلاقانه و نوآورانه است که به کمک منابع محدود، ایده های جذاب و شیوه های غیرمعمول، توجه مخاطبان را به خود جلب می کند. این روش با تاکید بر ارتباط مستقیم با مخاطبان و ایجاد تجربه های تعاملی، تاثیر بیشتری نسبت به تبلیغات سنتی دارد. به عبارت دیگر، گوریلا مارکتینگ موفقیت خود از علل زیر کسب کرده است:

خلاقیت بالا

بازاریابی چریکی بر اساس ایده ها و راهکارهای خلاقانه بنا شده است. استفاده از راهکارهای نوین و غیرمنتظره، باعث جلب توجه و حفظ در ذهن مخاطبان می شود.

کمیت منابع

این نوع بازاریابی اغلب با منابع محدود انجام می شود. به دلیل استفاده هوشمندانه از منابع موجود، هزینه های بازاریابی به طور چشمگیری کاهش می یابد.

تعامل مستقیم با مخاطبان

دکتر میثم شکری ساز معتقد است که بازاریابی گوریلی اغلب تاکید بر تعامل مستقیم با مخاطبان دارد. این تعامل می تواند از طریق رویدادها، مسابقات، کمپین های اجتماعی و… صورت گیرد که باعث ایجاد ارتباط عمیق تر و قوی تر با مخاطبان می شود.

ارتباط احساسی

از طریق استفاده از داستان ها، شخصیت ها و عناصر احساسی، بازاریابی چریکی توانسته است ارتباط احساسی قوی تری با مخاطبان ایجاد کند. این ارتباط به طور معمول منجر به افزایش اعتماد و تعلق مخاطبان به برند یا محصول می شود.

بازاریابی گوریلی

واکنش پذیری سریع

از نظر دکتر میثم شکری ساز یکی از ویژگی های گوریلا مارکتینگ، قابلیت واکنش سریع به موقعیت های فرا رسیده است. این نوع بازاریابی به‌سرعت می تواند به رویدادهای فوری یا ترند‌های اجتماعی واکنش نشان دهد.

یادآوری مستمر

گوریلا مارکتینگ باعث ایجاد یادآوری مستمر در ذهن مخاطبان می شود. از طریق تکنیک های خلاقانه، برند یا محصول به‌ طور مداوم در ذهن مخاطبان حضور خواهد داشت.

آناتومی گوریلا مارکتینگ

به عنوان یک اصطلاح برای توصیف یک روش بازاریابی، “آناتومی گوریلا مارکتینگ” به استراتژی ها، مراحل و عوامل مهمی اشاره دارد که در اجرای بازاریابی گوریلا (یا بازاریابی چریکی) برای کسب‌ و کار‌های کوچک و منابع محدود، بسیار موثر است. این اصطلاح توسط جی کنراد لوینسون در کتابش با عنوان “گوریلا مارکتینگ” معرفی شد.

آناتومی بازاریابی پارتیزانی به موارد بسیاری اشاره دارد. اولین مسئله تشخیص مخاطبان هدف است. با شناخت دقیق مخاطبان، می توان بهترین راهبردها را برای جلب توجه آنها انتخاب کرد. دومین مسئله، غیر معمول و متفاوت بودن پیام رسانی است. باید ایده ها و پیام های خلاقانه‌ای که تاکنون مشاهده نشده اند، در این روش بیان شوند. آنها می توانند به کسب و کارها کمک کنند تا از دیگر رقبا متمایز شوند.

سومین مسئله برقراری تعامل با مخاطبان به شکل فعال از طریق رویدادها، مسابقات، محتوای تعاملی و… است؛ که می‌تواند به ایجاد ارتباط نزدیک تر با مشتریان کمک کند. این ارتباط می تواند به افزایش تعلق مشتریان به برند یا محصول نیز، منجر شود. چهارمین مسئله به استفاده از منابع محدود اشاره دارد. در بازاریابی گوریلا، از منابع محدود به شکل هوشمندانه استفاده می شود. این به معنای انجام تبلیغات با هزینه کم، اما با تاثیرگذاری بالا است.

علاوه بر این موارد، در بازاریابی چریکی، به دلیل محدود بودن منابع و استراتژی های خلاقانه، باید بتوان نام برند و محصول را به صورت مداوم در ذهن مخاطب حفظ کرد. این فرایند می تواند از طریق تکرار پیام ها و استفاده از روش های تبلیغاتی متفاوت انجام شود. از سوی دیگر استفاده از ترند‌ها، رویدادها و موقعیت های فوری می تواند بازاریابی گوریلا را به شکل موثری تقویت کند.

در نهایت نیز این روش دارای ارتباط احساسی است. به گونه ای که ایجاد ارتباط احساسی با مخاطبان از طریق داستان ها، شخصیت ها یا موارد دیگر، می تواند توجه آنها را به‌ سمت برند یا محصول مورد نظر، جلب کند.

 بازاریابی گوریلا

بازاریابی گوریلا مناسب چه کسب و کارهایی است؟

از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز بازاریابی چریکی به‌ طور عمده برای کسب‌ و کارهای کوچک تا متوسط و با منابع محدود مناسب است. این روش به‌ خصوص برای کسب‌ و کارهایی که می خواهند با مخاطبان خود تعامل خوبی برقرار کنند و می خواهند از راهکارهای جدید و خلاقانه برای جلب توجه آنها استفاده کنند، مناسب است. از جمله این کسب و کارها که می توانند از بازاریابی گوریلا استفاده کنند، باید به موارد زیر اشاره نمود:

  1. رستوران ها و کافه ها
  2. کسب‌ و کارهای خدماتی
  3. فروشگاه های محلی و فروشگاه های آنلاین کوچک
  4. هنرمندان و صنایع دستی
  5. تیم های ورزشی و رویدادهای ورزشی
  6. محصولات نوین و نوآورانه
  7. کسب‌ و کارهای محلی و اجتماعی
  8. کسب‌ و کارهای موقتی

نحوه استفاده از بازاریابی گوریلا توسط کسب و کارهای بزرگ

کسب‌وکارهای بزرگ که از بازاریابی چریکی استفاده می کنند، ممکن است نیازمند تعدیل و تطبیق با محیط و شرایط بزرگتر داشته باشند. آنها باید برای رسیدن به این هدف، برخی نکات مهم را مد نظر قرار دهند. اولین مسئله منطبق شدن با استراتژی کلان است. این بدان معناست که تا حد امکان، تبلیغات پارتیزانی باید با اهداف اصلی کسب‌ و کار همخوانی داشته باشد.

از طرف دیگر آنها باید هدف های واقع گرایانه برای خود تعیین کنند. به گونه ای که این هدف ها قابل ارزیابی بوده و اندازه گیری شوند. همچنین، کسب و کارهای بزرگ نیاز دارند تا از منابع مناسبی برای بازاریابی استفاده کنند. در کسب‌ و کارهای بزرگ، منابع بیشتری برای تبلیغات در دسترس است. پس بهره برداری هوشمندانه از این منابع به منظور ایجاد تبلیغات جذاب و خلاقانه بسیار اهمیت دارد.

کسب و کارهای بزرگ، همچنین برای استفاده از بازاریابی گوریلی یا بازاریابی چریکی، نیاز دارند تا با تیم های مختلف همکاری کنند. همکاری موثر بین این تیم ها به ترکیب استراتژی های تبلیغاتی پارتیزانی با تجربه و تخصص آنها کمک خواهد کرد. از سوی دیگر آنها باید بتوانند با مخاطبان خود به خوبی تعامل برقرار کنند. برای این منظور می توانند از رویدادها، نمایشگاه ها، وبینارها و … تجربیات تعاملی کسب کنند.

در کنار تمامی این موارد، باید بیان کنیم که کسب و کارهای بزرگ همواره دارای مخاطبان متنوعی هستند. از این رو رعایت نیازها و تمایلات مخاطبان مختلف و ایجاد تجربه های متناسب با آنها می تواند موثر باشد. آنها همچنین باید به مدیریت ریسک هم در بازاریابی خود توجه کنند. برنامه ریزی مناسب و تجزیه و تحلیل دقیق می توانند از ایجاد مشکلات جدی جلوگیری کنند.

در نهایت نیز باید بگوییم کسب‌ و کارهای بزرگ معمولا دارای برند قوی ای هستند. استفاده از شهرت و شناخت برند در تبلیغات پارتیزانی می تواند تاثیر مثبتی داشته باشد. از این رو این نوع کسب و کارها باید به تمامی این موارد در بازاریابی خود توجه کنند.

میثم شکری ساز

بازاریابی چریکی چه تاثیری بر روی بازاریابی دیجیتال دارد؟

بازاریابی گوریلی (یا بازاریابی گوریلا) به عنوان یک روش بازاریابی خلاقانه و جذاب، می تواند تاثیر مثبتی در استراتژی های بازاریابی دیجیتال داشته باشد. این دو روش می توانند با یکدیگر ترکیب شده و به بهبود نتایج کلی بازاریابی کمک کنند. هماهنگی و ترکیب این دو روش می تواند در بازاریابی دیجیتال منجر به تشویق مشتریان به مشارکت در مسابقات، مسابقات آنلاین، مطرح کردن محتوای خود و… شود.

از طرف دیگر بازاریابی چریکی از راهکارهای جالب، غیرمنتظره و خنده دار برای جلب توجه مخاطبان استفاده می کند. این تکنیک می تواند در محیط دیجیتال نیز تاثیرگذار باشد و مخاطبان را به سمت محتوا و تبلیغات هدایت کند. لازم به ذکر است که تبلیغات پارتیزانی معمولا محتواهایی را ایجاد می کند که احتمالا توسط مخاطبان به اشتراک گذاشته می شوند و به صورت ویرالی منتشر می شوند.

این اشتراک‌پذیری و ویرالیتی می تواند در بازاریابی دیجیتال نیز تاثیرگذار باشد و محتواهای کسب و کار را به گستره وسیع تری انتشار دهد. در نهایت نیز باید بیان کنیم که بازاریابی گوریلی می تواند در تعامل با نهادهای اجتماعی و افراد مختلف موثر باشد. این تعاملات به شما اجازه می دهند تا با مخاطبان در محیط دیجیتال به صورت مستقیم ارتباط برقرار کنید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + سه =