2 آذر 1403
بازسازی برند

بازسازی برند از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز

دکتر میثم شکری ساز معتقد است که بازسازی برند یا Rebranding، به فرآیندی اشاره دارد که در آن یک برند قدیمی و یا محصول، با هدف به روز رسانی، تغییر و تجدید نظر در عناصر مختلف مانند نام، طراحی، مفهوم، محتوا و استراتژی بازسازی می شود. این کار به منظور تطابق بیشتر با تغییرات بازار، ترکیبات جدید مشتریان و همچنین افزایش تمایل مخاطبان به تعامل با برند، صورت می گیرد.

میثم شکری ساز

در فرآیند ریبرندینگ، ابتدا تحلیلی دقیق از عوامل مختلف انجام می شود تا دلایل اصلی موفقیت یا عدم موفقیت برند در گذشته شناسایی شود. سپس با توجه به اطلاعات به دست آمده، مراحل مختلف بازسازی شروع می شوند. این مراحل ممکن است شامل تغییرات در طراحی لوگو، رنگها، شعار، بسته‌بندی محصول شود. یا این که شامل تغییر در محتوا و تدوین داستان برند، به روز رسانی محصولات و خدمات و تعیین استراتژی تبلیغاتی جدید باشد.

هدف اصلی بازسازی برند، ایجاد ارتباط مجدد با مخاطبان فعلی و جذب مخاطبان جدید است. این فرآیند می تواند به عنوان یک راه حل برای افزایش شناخت برند، افزایش فروش، ارتقاء تصویر برند و ایجاد تجدید نظر در ذهنیت مشتریان نسبت به برند مورد استفاده قرار گیرد.

ریبرندینگ

علت توجه شرکت ها به بازسازی برند چیست؟

دکتر میثم شکری ساز می گوید توجه شرکت ها به ریبرندینگ دلایل متعددی دارد که  از جمله مهمترین آنها، می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تغییرات بازار: با گذر زمان، بازارها تغییر می کنند و نیازها و ترجیحات مخاطبان نیز تغییر می کند. بازسازی نمودن برند یک راه  ساده برای سازگاری بیشتر با این تغییرات و جذب مخاطبان جدید است.
  • رقابت شدید: در محیط های رقابتی، شرکت ها نیاز دارند تا برای جلب توجه مخاطبان و مشتریان، برندهای خود را تجدید نظر و بازسازی کنند تا از رقبا متمایز شوند.
  • تغییر استراتژی: شرکت ها ممکن است تصمیم به تغییر استراتژی کسب و کار، بازار هدف یا موقعیت جغرافیایی خود بگیرند. این تغییرات می تواند نیازمند بازنگری و تغییر در برند باشد.
  • تجدید نظر در هویت برند: از اصول ریبرندینگ، باید به تجدید نظر در هویت برند اشاره کرد. شرکت ها ممکن است به دلایل مختلفی مانند تغییر در مقام یا مشکلات عملکردی، نیاز به تجدید نظر در هویت برند و اصلاح تصویر داشته باشند.
  • تغییر در مخاطبان: وقتی که مخاطبان یک برند تغییر می کنند، شرکت ها باید بازنگری در برند خود داشته باشند تا با مخاطبان جدید به خوبی ارتباط برقرار کنند.
  • اصلاح اشتباهات گذشته: اگر برند در گذشته با مشکلاتی مواجه بوده و تصویر منفی ایجاد کرده باشد، بازسازی می تواند فرصتی باشد تا این اشتباهات را اصلاح کرده و اعتماد مخاطبان را بازیابی کند.

اصول ریبرندینگ

نحوه انجام ریبرندینگ به چه صورت است؟

انجام فرایند بازسازی برند، یک فرآیند چند مرحله‌ای است.به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز  یعنی برای این که بتوان اقدام به برندسازی نمود، لازم است چندین مرحله را به درستی طی کرد. اولین مرحله، تحلیل و بررسی است. در ابتدا، نیاز است تا شرکت با دقت اطلاعات و داده های مختلفی را جمع آوری کند. این اطلاعات شامل اطلاعات در مورد مخاطبان، بازار، رقبا، ترجیحات مشتریان، مزایای رقبا و نقاط ضعف برند فعلی است.

در مرحله بعدی بازسازی یا اصول ریبرندینگ، باید اقدام به تعیین استراتژی نمود. بر اساس اطلاعات به دست آمده، استراتژی برندسازی تعیین می شود. این استراتژی شامل تصمیماتی مانند تغییرات در طراحی لوگو، رنگها، نام برند، شعار، بسته‌بندی، ویژگی ها، مزایای محصول و همچنین تغییر در استراتژی بازاریابی می شود.

در مرحله بعد بازسازی برند، نوبت به تغییرات عملی می رسد. در این مرحله، تغییرات مشخصی در عناصر مختلف برند اعمال می شود. این شامل طراحی گرافیکی جدید، تغییرات در ویژگی ها و خصوصیات محصول، به روز رسانی سایت و مواد تبلیغاتی، تغییر در استراتژی محتوا و تدوین داستان برند است. در ادامه نوبت به ارتقاء تجربه مشتری می رسد.

دکتر میثم شکری ساز اعتقاد دارد که یکی از مهم‌ترین جنبه های بازسازی برند، ارتقاء تجربه مشتری است. شرکت باید مطمئن شود که مشتریان به طور انطباقی با اصول و ارزش های جدید برند تعامل دارند و تجربه بهتری از محصولات یا خدمات دریافت می کنند. از سوی دیگر برای موفقیت در برندسازی، تبلیغات و ارتباطات موثر با مخاطبان هم مهم خواهد بود. استراتژی تبلیغاتی جدید باید با تغییرات در برند هماهنگ شده و از کانال های مناسب برای رسیدن به مخاطبان استفاده کند.

در پایان، لازم است عملکرد اصول ریبرندینگ ارزیابی و بررسی شوند. با اندازه‌گیری تغییرات در شاخص های مختلف مانند شناخت برند، فروش، ارتباط با مشتریان و بازخوردهای مشتریان، می توان از موفقیت یا نیاز به تغییر در استراتژی بازسازی اطمینان کسب کرد.

ریبرندینگ در ایران

 

نمونه های موفق بازسازی برند جهانی

از نگاه دکتر میثم شکری ساز در میان تمامی برندهای شناخته شده در جهان، برخی برندها از بازسازی کردن برند پیروی کردند و به موفقیت زیادی رسیدند. از میان این شرکت ها، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

برند اپل (Apple)

اپل یکی از موفق‌ترین مثال ها در زمینه بازسازی برند است. در دهه ۹۰، اپل با مشکلات مالی و عدم تطابق با بازار مواجه بود. با بازگشت استیو جابز به مدیریت، اپل با معرفی محصولات نوآورانه مانند iPod، iPhone و iPad توانست بازار را تغییر دهد و تصویر خود را از یک شرکت محصولات تکنولوژی به یک نماد سبک زندگی و نوآوری تغییر دهد.

در واقع این تغییر در تولید محصولات جدید، منجر شد که برند اپل موفق شود به راحتی فرایند بازسازی نمودن برند خود را سپری کند. حتی سرعت معروفیت و شناخته شدن خود را نیز افزایش دهد.

برند فورد (Ford)

فورد نیز یک نمونه موفق در ریبرندینگ است. در دهه ۲۰، این شرکت با مشکلات مالی و کیفیت محصولات مواجه بود. اما با اجرای برنامه های کیفیت و طراحی جدید، موفق به بازگشت به بازار و بهبود تصویر خود شد. حتی این بهبود آنقدر زیاد بود که تاکنون هم ادامه دارد و موفق شده است شهرت فورد را همچنان حفظ کند.

Rebranding

 

برند استارباکس (Starbucks)

استارباکس در اوایل دهه ۲۰۰۰ با مشکل کاهش رشد و نقدهایی در مورد کیفیت محصولات مواجه بود. با اجرای برنامه های بازسازی، این شرکت تغییراتی در طراحی فروشگاه ها، بهبود کیفیت محصولات و ارتقاء تجربه مشتریان اعمال کرد و توانست مجددا به عنوان یک برند جذاب و محبوب شناخته شود.

برند مایکروسافت (Microsoft)

مایکروسافت با رعایت اصول ریبرندینگ، موفق شد به موفقیت های بسیاری دست یابد. این برند با تغییرات در طراحی لوگو و اصلاح تصویر خود از یک شرکت نرم‌افزاری به یک برند خدماتی و ارتباطی تبدیل شد. این تغییرات همچنین باعث تعیین مجدد موقعیت مایکروسافت در بازار رقابتی شد. به گونه ای که امروزه برند مایکروسافت موفق شده است به یکی از معروف ترین برندهای حوزه نرم افزاری در جهان تبدیل شود.

برند بوربری (Burberry)

بوربری یک برند انگلیسی معروف در زمینه لباس های لوکس است. در دهه ۲۰۰۰، برند بوربری با مشکل تضاد در هویت برند و تصویر جوانی روبرو بود. با استفاده از استراتژی بازسازی و بهبود کیفیت محصولات، بوربری توانست تصویر خود را به یک برند مدرن و با ارزش تغییر دهد.

ریبرندینگ در ایران

موفق ترین نمونه های ریبرندینگ در ایران

در کنار برندهای موفق جهانی که موفق شدند با بازسازی برند به دوران اوج برسند و شهرت یابند، برخی برندهای ایرانی هم از این روش استفاده کردند. آنها هم با ریبرندینگ موفق شدند به موفق بسیار زیادی دست یابند. از جمله این نمونه های موفق ایرانی، می توانیم به برند زرتشت (Zarsh) اشاره کنیم.

زرتشت یکی از معروف‌ترین برندهای تولید کننده محصولات لبنی در ایران است. این برند در دوره‌ای از زمان با مشکلات مرتبط با کیفیت محصولات و جلب مشتریان مواجه بود. با اجرای برنامه های توسعه کیفیت محصولات، تغییرات در بسته بندی و ارتقاء تجربه مشتریان، توانست تصویر خود را بهبود بخشیده و به برندی پرطرفدار تبدیل شود.

از دیگر برندهایی که اصول بازسازی را رعایت کرد و به موفقیت رسید، برند بامیلو (Bamilo) بود. بامیلو یکی از برترین وب سایت های خرید آنلاین در ایران بود، اما در دوره‌ای با مشکلات مالی و عدم رضایت مشتریان مواجه شد. این برند با اصلاح سیاست ها، بهبود فرآیندها و ارتقاء کیفیت خدمات خود، توانست اعتماد مشتریان را بازیابی کند و مجددا به عنوان یک برند معتبر در بازار حضور داشته باشد.

ایران‌خودرو نیز، یکی دیگر از نمونه هایی است که از بازسازی برند استفاده کرد. این شرکت در دوره های مختلف با مشکلات مرتبط با کیفیت، طراحی و تصویر روبرو شد. با این حال، با اجرای برنامه های بهبود کیفیت محصولات، معرفی محصولات جدید و به‌روز، ارتقاء ارتباط با مشتریان و بهبود تجربه خرید، توانست تصویر خود را بهبود داده و به بازار خودروی ایران بازگردد.

دکتر میثم شکری ساز

در نهایت نیز باید به یکی دیگر از برندهایی که از اصل ریبرندینگ استفاده کرد اشاره کنیم. آن هم برند زرین پالایشگاه (Zarin Refinery) است. این برند در زمینه تولید محصولات نفتی و پالایشگاهی فعالیت دارد. با اجرای برنامه های توسعه پایدار، کاهش آلودگی ها و بهبود محصولات، توانست تصویر بهتری در زمینه پایداری و کیفیت ارائه دهد.

به طور کلی این نمونه ها نشان می دهند که تا چه میزان بازسازی برند یا ریبرندینگ در ایران، اهمیت دارد. از این رو بسیاری از کسب و کارها با استفاده از این روش،موفق شده اند اعتماد مشتریان را به خود جلب کنند و در بازار رقابتی موفقیت بسیاری کسب نمایند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 + 15 =