14 آبان 1403
هوش هیجانی مردان و زنان

هوش هیجانی مردان و زنان از نگاه دکتر میثم شکری ساز

تمایز هوش هیجانی مردان و زنان چیست؟ به طور کلی، از نظر دکتر میثم شکری ساز  هوش هیجانی در توانایی یک فرد برای شناخت، کنترل و برقراری ارتباط میان احساسات خود و دیگران خلاصه می شود. این نوع از هوش شامل فهم درست احساسات خود و دیگران، مدیریت احساسات، تشخیص احساسات و استفاده از آنها به عنوان راهنما برای رفتار و برقراری ارتباط می باشد.

ابعاد هوش هیجانی مردان و زنان چه هستند؟

طبق نظر دکتر میثم شکری ساز هوش هیجانی مردان و زنان از چندین بُعد و عنصر تشکیل شده است. این هوش کارایی افراد را در درک، ارزیابی و مدیریت احساساتشان نشان می ‌دهد. ابعادی از هوش هیجانی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم توسط دانشمندان مطرح شده‌ اند. هر یک از این ابعاد نقش مهمی در نمایشِ توانایی یک فرد برای مدیریت و درک احساسات خود و دیگران دارند. این ابعاد به عنوان بخش‌های جداگانه در هوش هیجانی، به افراد کمک می ‌کنند تا میزان مهارت ‌ها و آگاهی خود را در این زمینه ‌ها بهبود ببخشند.

  • درک احساسات (Perceiving Emotions): این ابعاد نشان دهنده توانایی شناخت و درک احساسات هستند. فرد با هوش هیجانی بالا می‌تواند احساسات خود و دیگران را به درستی شناسایی کند.
  • استفاده از احساسات (Using Emotions): این بخش مربوط به توانایی استفاده از احساسات در تصمیم‌گیری‌ها، حل مسائل و رفتارهای روزمره است. افراد با هوش هیجانی بالا معمولا می ‌توانند بهتر از احساسات خودشان استفاده کنند.
  • مدیریت احساسات (Managing Emotions):: این بُعد به توانایی مدیریت و کنترل احساسات شخصی و مواجهه موثر با احساسات منفی اشاره دارد. افراد با هوش هیجانی بالا می ‌توانند احساسات منفی خود را مدیریت کرده و بهتر با موقعیت‌ های استرس ‌زا برخورد کنند.

تفاوت هوش هیجانی زنان و مردان

آیا هوش هیجانی مردان و زنان نقطه مقابل هوش منطقی آنها است؟

با توجه به صحبت های دکتر میثم شکری ساز هوش هیجانی مردان و زنان نقطه مقابل یا مخالف هوش منطقی نیست. در واقع، هوش هیجانی و هوش منطقی دو ابعاد مختلف از هوش انسان هستند که هر کدام از آنها ویژگی‌ها و قابلیت‌ های خاص خود را دارند. هر دوی این ابعاد می ‌توانند در یک فرد به صورت همزمان و موازی وجود داشته باشند. در واقع، ترکیبی از هوش منطقی و هوش هیجانی می ‌تواند به فرد کمک کند تا در مواقع مختلف زندگی بهتر عمل کند و موفقیت بیشتری داشته باشد.

  • هوش منطقی یا هوش عقلانی (IQ) : این نوع هوش به توانایی ‌های فرد در زمینه منطق، استدلال، حل مسائل ریاضی، تحلیل داده‌ ها و یادگیری مربوط می شود.
  • هوش هیجانی (EQ) : این نوع هوش بیشتر مربوط به توانایی‌های ارتباطی، مدیریت احساسات، شناخت و کنترل احساسات، همکاری و مهارت ‌های اجتماعی فرد است.

تفاوت هوش هیجانی زنان و مردان

بررسی هوش هیجانی مردان و زنان نشان می ‌دهد که این دو گروه در برخی از جنبه‌ ها تفاوت ‌های ویژه ای دارند. در ادامه این تفاوت ها را دقیق تر بررسی می کنیم.

مقایسه هوش هیجانی زنان و مردان

تفاوت در درک احساسات

مطالعات نشان داده‌اند که زنان در فهم احساسات و عبارات غیرکلامی بهتر عمل می کنند. بر باور دکتر میثم شکری ساز آنها معمولا حساسیت بیشتری نسبت به کلمات، زبان بدن و احساسات دیگران دارند. این میزان ریزبینی می ‌تواند به آنها کمک کند تا در درک احساسات و نیاز های دیگران بهتر عمل کنند. مقایسه هوش هیجانی زنان و مردان برای درک احساسات به صورت دقیق تر را می توان در موارد زیر خلاصه کرد.

  • تفاوت در شناخت احساسات: مطالعات نشان می ‌دهد که زنان در شناخت و تفسیر عبارات غیرکلامی و زبان بدن بهتر عمل می کنند. آنها معمولا بهتر می ‌توانند حرکات صورت، بدن، صدا ها و اشاره های غیرکلامی را به عنوان نشانه‌ های معنادار شناسایی کنند.
  • تفاوت در حساسیت نسبت به احساسات: زنان به طور معمول حساسیت بیشتری نسبت به احساسات خودشان و دیگران دارند. آنها به سرعت به تغییرات احساسات خود و دیگران واکنش نشان می دهند.
  • راهبردهای مختلف برای مدیریت احساسات: تفاوت هوش هیجانی زنان و مردان در این مرحله به خوبی مشخص می شود. مردان و زنان به شکل ‌های مختلفی با احساسات منفی خود مقابله می کنند. مطالعات نشان داده است که مردان تمایل دارند احساسات منفی خود را مخفی کنند و زودتر روی راهکارهای منطقی متمرکز شوند. این در حالی است که زنان احساسات خود را بهتر بیان کرده و با دیگران در مورد آنها صحبت می کنند.

اهمیت هوش هیجانی

تفاوت در مدیریت احساسات

به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز تفاوت هوش هیجانی زنان و مردان در نحوه‌ی برخورد با احساسات خودشان و دیگران به خوبی قابل بررسی است. برخی از مطالعات نشان داده ‌اند که زنان در مدیریت احساسات خود مهارت بیشتری دارند، در حالی که مردان به نحو متفاوتی با احساسات منفی خود برخورد می کنند. درک این تفاوت‌ها می‌تواند به ما کمک کند تا بهترین راهکارهای مدیریتی را برای هر فرد شناسایی کنیم:

  • راهبردهای متفاوت برای مقابله با استرس: در خصوص تفاوت هوش هیجانی زنان و مردان، برخی تحقیقات نشان داده اند که زنان در مواجهه با استرس به راهبرد هایی مانند جستجو برای حمایت اجتماعی و صحبت کردن با دیگران برای کمک گرفتن و راهنمایی تمایل دارند. این در حالی است که مردان بر راه‌ حل ‌ها و فاکتور های منطقی برای حل مسائل تمایل دارند و کمتر حس واقعی خود را بروز می دهند.
  • زنان به طور عمومی بهتر و با صداقت بیشتری احساسات خود را بیان می کنند. مردان عمدتا احساسات منفی خود را پنهان کرده و به طور طبیعی کمتر در مورد آنها صحبت می کنند.
  • زنان و مردان برای مدیریت احساسات منفی ‌شان از استراتژی ‌های متفاوتی استفاده می کنند. به عنوان مثال، برخی مطالعات نشان داده‌ اند که مردان تمایل دارند تا در مواجهه با احساسات منفی به نوشیدنی‌ های الکلی، فعالیت ‌های ورزشی یا رفتن به سراغِ کارهایی که به آن‌ها لذت می‌برند روی بیاورند. زنان به تمرکز بر روی ارتباطات اجتماعی و حمایت از دیگران روی می آورند.

تفاوت‌ های موجود در مدیریت احساسات و هوش هیجانی مردان و زنان ناشی از عوامل فرهنگی، تربیتی و اجتماعی است. همچنین تفاوت‌ های فیزیولوژیک و هورمونی در نحوه مدیریت احساسات موثر هستند.

این مطلب ادامه دارد…

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × دو =