2 آذر 1403
استعدادیابی کودکان

استعدادیابی کودکان از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز

از دید دکتر میثم شکری ساز استعدادیابی کودکان از آن دسته کارهایی است که به تأخیر افتادنش حسابی به ضرر دلبندتان تمام می شود. آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چرا برخی کودکان در حیطه های هنری موفق عمل می کنند، اما همین که پای یادگیری مسائل پیچیده ریاضی به ماجرا باز می شود، جا می زنند؟! البته تعداد کودکانی که عاشق سر درآوردن از مسائل ریاضی هستند و از نقاشی و موسیقی و این قبیل کارهای هنری بیزارند، کم نیست که هیچ؛ خیلی هم زیاد است. به نظر شما این همه تفاوت از کجا نشأت می گیرد؟!

جالب و در عین حال لازم است بدانید که تمام این تفاوت ها از تفاوت در استعداد کودکان ناشی می شوند. استعداد امری ذاتی است و شناخت آن به ویژه در دوران کودکی بسیار حائز اهمیت است. شاید برایتان عجیب به نظر برسد، اما حقیقت این است که بزرگترین و ارزشمندترین سرمایه هر فردی خود اوست. بله؛ شما بزرگترین سرمایه خودتان هستید. اگر مایلید خودتان را بیشتر بشناسید و خوشبختی را مهمان همیشگی لحظه هایتان کنید، می بایست استعدادهایتان را شناخته و روی آن ها سرمایه گذاری کنید. بی شک این موضوع رضایت های فردی و در نتیجه رضایت های اجتماعی بسیاری را در پی خواهد داشت. اگرچه سن سی سالگی هم برای استعدادیابی دیر نیست، اما مطمئنا نتیجه استعدادیابی در سنین پایین مثلا سه سالگی شگفت انگیزتر است. راستی اگر بخواهید استعدادیابی را در یک جمله تعریف کنید، چه می گویید؟!

استعدادیابی

آشنایی با مفهوم استعدادیابی

اگر بخواهیم خیلی ساده و صریح خدمتتان عرض کنیم، باید بگوییم که به فرآیند شناسایی و کشف توانایی‌های بالقوه ای که به صورت ذاتی در هر فردی موجودند، استعدادیابی می‌گویند. شناسایی استعدادها به فرد کمک می کند که توانایی های بالقوه خود را شکوفا کرده و آن ها را به مهارت هایی فوق العاده تبدیل نماید. مهارت هایی که دست به دست هم داده و موجبات پیدایش احساس خشنودی و کارآمدی را در فرد فراهم می سازند. بی شک این احساس خوشایند به جامعه نیز منتقل شده و این جاست که رضایت اجتماعی نمود پیدا می کند.

به گفته دکتر میثم شکری ساز اگر احساس می‌کنید فرزند دلبندتان هنگام انجام کارهای هنری خسته و بی حوصله به نظر می رسد، می توانید به این نتیجه برسید که او در این حیطه استعدادی ندارد. لطفا دست از سرزنش کردنش برداشته و از وی بخواهید در هر فضایی که احساس موثر بودن می کند، فعالیت کند. شک نداریم که از نتیجه به دست آمده شگفت زده خواهید شد!

تست استعدادیابی کودکان

آیا استعداد ذاتی است؟!

همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، استعداد ذاتی است. یعنی از بدو تولد در انسان نهفته شده و تا بزرگسالی با وی همراه است. به همین دلیل است که استعدادیابی کودکان امری ساده و بی دردسر بوده و به راحتی قابل انجام است. حال ممکن است این سوال ذهنتان را به خود درگیر کرده باشد که با این اوصاف هیچ تفاوتی بین استعدادهای یک کودک 3 ساله با یک فرد 30 ساله وجود ندارد؟!

خیر، استعدادها هیچ تغییری نمی کنند. به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز آنچه که شما در ظاهر می بینید و موجب ایجاد تفاوت بین استعدادهای کودک و فرد بالغ می شود، آموزش ها و مهارت های کسب شده است. به عبارت ساده تر؛ استعداد، همان استعداد است. فقط انسان در طول زمان مهارت هایی را کسب نموده و به استعدادش شاخ و برگ داده است!

سن استعدادیابی کودکان

استعدادیابی کودکان؛ حقیقتی شیرین که موفقیت آن ها را تضمین می کند!

متاسفانه بسیاری از خانواده ها در رابطه با استعدادیابی کودکان خوشبینانه عمل نمی کنند. این دسته از افراد بر این باورند که مراکز استعدادیابی با شعارهای پوچ و الکی این بازی را راه انداخته اند تا پول هنگفتی به جیب بزنند. وگرنه این ماجراها حقیقت ندارد. نظر شما در این رابطه چیست؟!

بر باور دکتر میثم شکری ساز بسیار دیده شده که مراکز استعدادیابی کودکان روی ابعاد مالی خانواده تمرکز نموده و سایر مسائل را در اولویت های بعدی قرار داده اند. با این اوصاف می توان نتیجه گرفت که اصلی ترین هدف مراکز نام برده از استعدادیابی کودک هموار ساختن مسیر موفقیت اوست، نه کسب درآمد از این طریق! البته از حق نگذریم؛ تعداد موسساتی که با دانش مقروضانه خود به عدم اعتماد خانواده ها به مراکز استعدادیابی دامن زده و اوضاع را آشفته می کنند، کم نیست. از همین رو توصیه می شود که کار استعدادیابی فرزندتان را به مراکز معتبر فعال در این زمینه واگذار کنید، نه هر موسسه ای که مدعی است!

شاید بگویید از چه طریق می توان استعدادهای یک کودک سه ساله را شناسایی کرد؟!

بی شک امکان شناسایی استعدادهای یک کودک کم سن و سال با استفاده از یک پرسشنامه میسر نیست. لازم است کودک برای طولانی مدت در محیط مورد نظر استعدادیابان حضور داشته باشد تا علاوه بر پاسخگویی به سوالات، تحت سنجش های مختلف قرار بگیرد.

مرکز استعدادیابی کودکان

انواع استعداد کودکان را بشناسید!

طبق نظر دکتر میثم شکری ساز شما به عنوان یک والد موظفید پیش از استعدادیابی فرزندتان، نسبت به شناخت انواع استعداد اقدام نمایید. با این کار می توانید اقدامات لازم را در راستای ارتقا هوش دلبندتان انجام داده و بدین ترتیب آن ها را در مسیر دستیابی به اهدافشان یاری دهید. گاردنر در نظریه هوش خود استعدادهای ذاتی کودکان را در 8 دسته کلی تقسیم بندی نموده است. او معتقد است که همه کودکان حداقل در یکی از این 8 گروه استعداد ذاتی ویژه تری دارند.

  1. هوش زبانی- کلامی: کودکانی که در این زمینه استعداد دارند، نویسندگان و داستان سرایان خوبی می شوند. توانایی این افراد در خواندن و حفظ لغات و تاریخ ها ستودنی است.
  2. هوش دیداری- فضایی: کودکان دارای این استعداد از توانایی درک، تجسم و دستاری ذهنی الگوها و اشکال مختلف برخوردار هستند.
  3. هوش موسیقیایی: کودکانی که در این دسته قرار می گیرند، توانایی مثال زدنی ای در درک، یادگیری و تولید الگوهای موسیقیایی دارند.
  4. هوش بدنی- حرکتی: کودکان برخوردار از این استعداد می توانند بدن خود را به نحو موثر مورد استفاده قرار دهند.
  5. هوش منطقی- ریاضی: توانایی تحلیل و حل مسئله با استفاده از منطق از ویژگی های کودکان بهره مند از این استعداد بی نظیر است.

این مطلب ادامه دارد…

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + هشت =