هدف گذاری یکی از مهمترین گامهایی است که هر فردی برای رسیدن به موفقیت در زندگی خود باید بردارد.به گفته دکتر میثم شکری ساز انسان بدون هدف مثل یک فرد مرده است. بدون هدف، ادامه مسیر زندگی مبهم و پر از چالشهای غیر منتظره خواهد بود. منظور از هدف گذاری این است که فرد به تعیین اهداف مشخص و قابل دستیابی در مسیر شخصی زندگی خود بپردازد. تعیین هدف نیاز به تحلیل و تفکر دارد. قرار نیست از ابتدا فقط یک هدف بزرگ در ذهن داشته باشید. باید به گونهای هدفتان را انتخاب نمایید که بتوانید آن را به قدمهای کوچکتر تقسیم کنید. تعیین اهداف در زندگی باعث میشود تا اولویتهای شما خودشان را نشان دهند. با این کار دیگر میدانید که برای هر موضوعی چقدر زمان باید صرف کنید.
در این مسیر بسیاری از موضوعات سمی خود به خود از زندگی شما حذف خواهند شد. علت هم مشخص است. وقتی برای رسیدن به اهداف قدم برمیدارید، انرژی خود را صرف چیزهای بیهوده نخواهید کرد. به خوبی میدانید که از خودتان چه انتظاری دارید و قرار است به کجا برسید. مسیر رسیدن به هدف باید گام به گام، برنامه ریزی شود و با تعهد و دیسیپلین بالا به مرحلهی اجرا در بیاید. بدون تعهد، تعیین اهداف مثل خیال پردازی و رویا است و دستاوردی جز شکست و ناامیدی برایتان نخواهد داشت. در قسمتهای بعدی مقاله، مراحلی که برای تعیین اهداف خود باید پشت سر بگذارید را معرفی میکنیم.
مراحل هدف گذاری در زندگی شخصی
در ابتدای بحث به این پرسش که اساسا هدف گذاری چیست؟ پاسخ دادیم. به گفته دکتر میثم شکری ساز هدف گذاری در زندگی شخصی بهتر است طبق یک روند خاص انجام پذیرد. نحوهی تعیین هدف میتواند مستقیما بر روی موفقیت یا عدم موفقیت فرد اثر بگذارد. پس باید بدانید که چگونه این کار را در نهایت هوشمندی انجام دهید تا بهترینها در مسیر زندگیتان قرار بگیرند و به هر آن چه که میخواهید برسید. به ترتیب این مراحل را برایتان شرح میدهیم.
۱-مهمترین اولویتهای زندگی خود را مشخص کنید
از نظر دکتر میثم شکری ساز برای هدف گذاری در زندگی شخصی ابتدایی ترین قدم، مشخص کردن اولویتهای زندگی است. باید به خودتان پاسخ دهید که چه چیزهایی در زندگی برای شما ارزشمند هستند؟ به چه چیزهایی میخواهید برسید و چقدر این خواستهها برایتان مهم هستند؟ مدام این پرسشها را پاسخ دهید تا به یک نتیجه نهایی برسید. هر کسی در زندگی خود یک سری چیزهای با ارزش دارد. ممکن است این چیزهای با ارزش را هنوز به دست نیاورده باشید. اگر رسیدن به آنها برایتان یک اولویت محسوب میشود، پس باید جهت رسیدن به اهدافتان انرژی کافی صرف نمایید. تعیین اولویت منجر به تعیین اهداف شما میشود.
۲-بعد از تعیین هدف آن را روی کاغذ بیاورید
طبق صحبت های دکتر میثم شکری ساز بعد از تعیین اولویتهای مهم زندگی، میتوانید هدف گذاری خود را به انجام برسانید. البته جا دارد این نکته را هم خاطرنشان کنیم که اولویتهای زندگی شما نباید خیلی زیاد باشند. حداکثر سعی کنید از دل اولویتهایی که پیدا کردهاید، سه مورد از مهمترینها را انتخاب کرده و آن را به شکل یک هدف قابل دسترس روی کاغذ یادداشت کنید. برای مثال ممکن است شروع یک تجارت و کسب و کار برایتان اولویت داشته باشد. باید این اولویت خود را شفاف بنویسید. از خودتان بپرسید در چه حوزهای قرار است کسب و کار خودم را راه اندازی کنم؟ اصلا در کدام حوزهها اطلاعات و تخصص بیشتری دارم؟ چه رقبایی در این مسیر هستند؟ آیا منابع مالی لازم را دارم؟ بعد از این که شرایط خود را با پاسخ به این پرسشها بررسی کردید، به راحتی میتوانید هدف تجاری خودتان را تعیین نمایید. در سایر حوزهها نیز میتوانید چنین سوالاتی از خودتان بپرسید.
۳-موانع و چالشها را پیش بینی و بررسی کنید
اگر بدون توجه به چالشها و موانع به هدف گذاری در زندگی شخصی خود بپردازید، شکست شما قطعی است. هیچ هدفی در دنیا نیست که مانعی بر سر راهش وجود نداشته باشد. با شناسایی موانع، متوجه میشوید که آیا هدفتان آن قدر برایتان ارزش دارد که تمام چالشهای پیش بینی شده را پشت سر بگذارید یا خیر؟ باید خودتان را برای چالشها آماده کنید، وگرنه قرار نیست در یک مسیر مستقیم و بدون هیچ سختی، به آن چه که تعیین کردهاید برسید.
۴-یک پلن طراحی کنید
تا این مرحله از هدف گذاری، میدانید که قرار است چه هدفی را دنبال کنید و چه سختیهایی در مسیر رسیدن به آن وجود دارد. حال برای این که هر روز یک قدم بیشتر به سمت هدف خود حرکت کنید، داشتن یک پلن یا برنامه ضروری است. اگر هدف شما نیاز به یک زمان طولانی دارد، برای هر ساعت از زندگی خود نیز لازم است طبق پلن طراحی شده پیش بروید. داشتن پلن باعث میشود تا زمان خود را هدر ندهید و در نهایت پیوستگی هر روز به هدفتان نزدیک تر شوید.
۵-زمان مشخصی را در نظر داشته باشید
بر باور دکتر میثم شکری ساز اگر هدف گذاری خود را به این امید که بالاخره یک روز نامشخصی به آن میرسید، انجام دهید شکست میخورید. منظور ما این نیست که بگویید حتما در فلان روز مشخص و فلان ساعت به هدف خود میرسم. در واقع میخواهیم بگوییم که باید یک بازه زمانی متناسب با تمام گامهایی که در پلن خود طراحی نمودهاید را در نظر بگیرید. ممکن است هدف شما به یک بازه مثلا یک ساله نیاز داشته باشد. وقتی یک سال به منظور طی مسیر در ذهن داشته باشید، انگیزه کافی برای تعهد به پلن خود را هم خواهید داشت. تعیین زمان نباید خیلی فشرده و کوتاه یا خیلی باز و نامحدود باشد. هر دو مورد ضربه بدی به شما میزنند. مورد اول باعث ناامیدی و مورد دوم منجر به بی نظمی و جدی نگرفتن پلن خواهد شد.
۶-متعهد باشید
مهمترین عاملی که اکثر هدف گذاریها را با شکست مواجه میسازد، بی تعهدی و تنبلی است. جالب است بدانید که میزان تعهد افراد به برنامههایی که طراحی میکنند، ارتباط مستقیمی با عزت نفس آنها دارد. اگر فرد برای خودش ارزش قائل باشد، به اهداف خود هم ارزش میبخشد و برای ارتقاء خود تمام توانش را به کار خواهد گرفت. بی تعهدی باعث میشود تا فرد دیگر خود را لایق رسیدن به اهداف و چیزهای بزرگ نبیند و از این جهت ضربه روحی بدی به او وارد شود.
این مطلب ادامه دارد…
دیدگاهتان را بنویسید