کارآفرینی از دیدگاه پیتر دراکر پدر مدیریت نوین، موضوعی است که در این مقاله قصد داریم به جزئیات آن بپردازیم. به گفته دکتر میثم شکری ساز کارآفرینی میتواند فراتر از فرصت پروری و فرصت جویی باشد و همواره با نوآوری همراه است. با توجه به افکار و ایدههایی که در ذهن یک کارآفرین میگذرد، اقداماتی در آن راستا صورت میگیرند تا یک کسب و کار نو تاسیس شود. زمانی این کسب و کار میتواند در ابعاد بزرگتر مثل عرصههای بین المللی رشد کند که خلاقیت و نوآوری چاشنی آن باشد. برای سبقت گرفتن یک کسب و کار نو، کارآفرینان باید هوش هیجانی خود را به کار گیرند تا موفق شوند.
پیتر دراکر کیست؟
قبل از اینکه بخواهیم کارآفرینی از دیدگاه پیتر دراکر را بررسی کنیم، بهتر است اول بدانیم که پیتر دراکر کیست؟ اگر اسمش را سرچ کنید میبینید که همه جا او را به عنوان بنیان گذار یا پدر مدیریت نوین میشناسند. فیلیپ کاتلر نیز معتقد است خودش پدر و دراکر پدربزرگ بازاریابی است. او متولد سال ۱۹۰۹ میلادی بود و در سن ۹۶ سالگی نیز دار فانی را وداع گفت. اصالت او به کشور اتریش برمیگردد و نگرش اروپایی نیز در افکار و آثار او دیده میشود. دراکر از کودکی به دلیل اشتغال پدرش به شغل وکالت، فرصت همنشینی و آشنایی با افراد بزرگ را داشت. پیتر دراکر در طول زندگی خود مشاغل گوناگونی را تجربه کرد. دراکر ابتدا در دانشگاه هامبورگ و سپس در دانشگاه فرانکفورت تحصیلاتش را ادامه داد.
طبق صحبت های دکتر میثم شکری ساز او در نهایت به اخذ مدرک دکترای حقوق عمومی و بین المللی نائل شد. در طول دوران زندگی خود کتابهای مختلفی در زمینه کارآفرینی و کسب و کار نوشت که همانند گنجینهای ارزشمند امروزه در اختیار علاقهمندان به این عرصه قرار دارد. او یکی از موفقترین نویسندگان و فعالان در حوزه مدیریت است. دراکر در کارنامه زندگی حرفهای خود سابقه تدریس فلسفه، سیاست، تاریخ، دین و… را هم دارد. دراکر در آن زمان توانست توجه مقامات عالی رتبه را به خود جلب کند و تحقیقاتی در زمینه تشکیلات سازمان مدرن و عملکرد مدیران این سازمان به او سپرده شد. او موفق شد در سال ۱۹۶۴ مفهوم شرکت را منتشر نماید. همین موضوع هم زمینه ساز فعالیت نویسندگی او در عرصه مدیریت شد.
تعریف کارآفرینی از دیدگاه پیتر دراکر
پس از پاسخ به اینکه پیتر دراکر کیست؟ به بررسی تعریف کارآفرینی از دیدگاه پیتر دراکر میپردازیم. پیتر دراکر بر این باور بود که کارآفرینان کسانی هستند که با سرمایه خودشان شروع به انجام فعالیتهای اقتصادی هر چند کوچک و در عین حال جدید مینمایند. از نظر او کارآفرینان افرادی ریسک پذیر هستند که سعی در ایجاد تغییر و تحول در ارزشها و ماهیت آنها دارند. کارآفرینان با شناسایی فرصتهای جدید به تغییراتی که دنبال میکنند، پاسخ مناسب میدهند.
از نظر او کارآفرینی یک نوع رفتار به حساب میآید. از زبان دکتر میثم شکری ساز کارآفرینان با اینکه برای فعالیتهای کوچک و جدیدی که ذکر کردیم به سرمایه نیازمند هستند، اما نمیتوانیم آنها را سرمایه گذار بدانیم. تعریف کارآفرینی از دیدگاه پیتر دراکر به ما نشان میدهد که از دید او تمام سازمانها و افراد میتوانند کارآفرینی کنند. او معتقد است در عرصه کارآفرینی باید به دنبال فرصتهایی باشیم که ورای منابع کنترل شده قرار دارند. دراکر بر این باور بود که در زمینه کارآفرینی، مدیران باید بیشتر از هر چیز دیگر قابلیت یک رهبری قدرتمند را داشته باشند.
بررسی کتاب نوآوری و فناوری پیتر دراکر
در قسمت قبل سعی کردیم به بیانی ساده راجع به تعریف کارآفرینی از دیدگاه پیتر دراکر با شما صحبت کنیم. همانطور که در ابتدای بحث اشاره کردیم، دراکر کتابهای مختلفی پیرامون کارآفرینی، کسب و کارها، نوآوری و… تالیف کرده است. طبق گفته های دکتر میثم شکری ساز یکی از معروف ترین کتابهای او کتاب نوآوری و فناوری پیتر دراکر است. این کتاب در سال ۱۹۸۵ روانه بازار شد و مورد استقبال بالایی قرار گرفت. در این کتاب پیتر دراکر تنها چیزی که برای کارآفرین شدن لازم است را در دانستن چگونگی به کارگیری استراتژیهای درست و نوآوری میداند. او معتقد است برای این کار باید منابع نوآوری را پیدا کرد. فرقی ندارد که این منابع داخلی باشند یا خارجی. میتوان آن را از سیاست، دانشگاه، تجارت، بازار، علم و… بیرون کشید. برخی ممکن است نوآوری را مختص استارت آپها بدانند.
در حالی که نوآوری برای کسب و کارهای بزرگ هم یک نیاز است و این کسب و کارهای جا افتاده، باید تغییرات نوآورانه را جایگزین اقدامات منسوخ شده کنند. در کتاب نوآوری و فناوری پیتر دراکر نوآوری نیاز به برنامه ریزی دارد. باید دقیقا زمانی که نیاز کسب و کار، نوآوری را ایجاب میکند شناسایی نمود. برای سازماندهی پروژههای جدید لازم است آنها را در فضایی جدای از پروژههای قدیمی مدیریت کرد. در این کتاب مثالهای واقعی مختلفی پیرامون موضوع بحث آورده شده تا درک مطالب بهتر انجام شود. پیتر دراکر در این کتاب چهار مرحله را برای ایجاد یک کسب و کار معرفی میکند. اولین گام یافتن بازار و دومین گام برخورداری از تمرکز مالی است. در گام بعدی باید به سرعت یک تیم مدیریتی تشکیل شود و در نهایت تصمیم گیری راجع به نقش کارآفرین موسس انجام گیرد.
معرفی سایر کتابهای پیتر دراکر
کتاب نوآوری و فناوری پیتر دراکر را در قسمتهای قبلی معرفی کردیم. دراکر کتابهای دیگری هم در طول عمر خود نوشته که به آنها میپردازیم. او در سال ۱۹۳۹ کتاب پایان انسان اقتصادی را منتشر کرد. دراکر در این کتاب نگاه مارکسیستی به اقتصاد و سیاست را مورد انتقاد قرار داد.طبق گفتگوهای دکتر میثم شکری ساز در سال ۱۹۴۲ اثر دیگر او به نام کتاب آینده انسان صنعتی تالیف و عرضه شد. سعی او بر این بود تا بتواند جامعهی صنعتی را در بستر یک نظریه اجتماعی تحلیل کند. کتاب مفهوم شرکت از دیگر آثار او در سال ۱۹۴۶ است. در این کتاب او توانست مدیریت را به عنوان یک رشته پایه گذاری کند.
این مطلب ادامه دارد…
دیدگاهتان را بنویسید